Këshilla për pronat

Ligjet mbi pasurite e paluajtshme, dhe keshilla mbi shitjen

Prona juaj vlen më shumë se çmendoni

Vlera e prones, eshte faktori kryesor ne processing e shitjes. Shitja e shtëpisë mund të të konsumojë kohë dhe të jetë shumë sfiduese. Ndonjëherë, mund të duket si shkelje e privatësisë, sepse njerëz të huajt do të hyjnë në shtëpinë tënde dhe do vërdallisen sa këtej andej per ta pare ate. Ata do të kritikojnë çdo gjë vetëm e vetëm për të justifikuar ofertën e ulët që do japin. Pa eksperiencën e duhur, ti mund të bësh shumë gabime dhe të humbasësh shumë para nga ky transaksion kompleks. Megjithatë, me pak informacion, ti mund ti shmangësh këto gabime. Ne do tju japim gjithë informacionin e nevojshëm në mënyrë që të shesësh apartamentin tënd, me çmimin më të lartë të mundshëm dhe pa u stresuar shumë. Kur shesim shtëpinë të gjithë duam të fitojmë maksimumin e vlerës, por blerësi nga ana tjetër do ta blejë me sa më pak shtëpinë, prandaj duhet të vendoset një cmim i logjikshëm që blerësi të negocjojë me ty dhe mos të humbasësh shumë kohë. Qëllimi është të vijnë sa më shumë blerës dhe shtëpia të jetë në ankand duke i vendosur blerësit në garë me njëri tjetrin për të marrë maksimumin nga prona jote. Le të listojmë disa pika të rëndësishme të cilat do tju ndihmojnë të vlerësoni pronën tuaj.

1.Vendodhja

Ne tregun imobilare vendodhja është mbret. Nëse do ti vendosësh çmimin apartamentit, dyqanit ose pronës duhet të konsiderosh në cfarë zone je. Cdo pronë ka një cmim mesatar i cili duhet të merret në konsideratë. Shpesh personat të cilët jetojnë në periferi vendosin një cmim të lartë duke e berë të pamundur shitjen e pronës, duke ulur besimin se mund ta shesin atë pronë dhe perfundojnë duke ulur cmimin në minimum. Në këtë mënyre ata humbasin shuma të konsideruesheme, më shumë sesa është e nevojshme.

Po te marrim per shembull apartamentet ne shitje ne Vlore ne zonen e Lungomares kane nje cmim me te larte se ato qe ndodhen ne rrugen Transballkanike.

Vilat lluksoze ne shitje, si psh ato ne zonat bregdetare si Palasa apo Dhermiu, kane edhe nje cmim me te larte se mesatarja, kjo sepse kane vendodhje te vecanta dhe ndertime te cilesis se larte.

Se fundmi, nje faktor qe vlerson cmimin eshte qyteti. Apartamentet ne shitje ne Tirane kane cmime me te larta se kudo ne Shqiperi, ato vijne e ulen ne varesi te rendesis te qytetit. Shtepit ne shitje ne Durres, Vlore, apo apartamentet ne shitje ne Sarande gjithashtu mbajne cmime mbi mesataren, duke qe se keto jane qytete bregdetare me potencial turizmi.

2.Cilësia e ndërtimeve

Zgjidhni cilësi ndërtimi mbi mestaren. Kur marrim hapin e madh të blerjes së një shtëpie, presupozojmë një qëndrim afatgjatë në të, ndaj element shumë i rëndësishëm në përzgjedhje është edhe cilësia e ndërtimit (ku do të përfshihen të gjitha materialet teknike të ndërtimit). Referuar tregut, cilësia e ndërtimit duhet të jetë mbi mesataren e përdorur deri më tani në Shqipëri, ku elementët kryesor që duhet të keni në fokus janë termoizolimi dhe hidroizolimi. Cilësia e ndërtimit, automatikisht përkthehet në kosto për klientin blerës.

Zgjidh cilësi të lartë termoizolimi për kursim energjie elektrike. Termoizolimi tashmë shihet si një domosdoshmëri për ambientet e shtëpive tona. Ekspertët këshillojnë që në rastet e blerjes së një shtëpie, termoizolimi duhet të jetë një kusht! Teknikisht, termoizolimi shërben për mbajtjen e temperaturave konstate në shtëpi, gjë e cila përkthehet në kursim energjie. Kontrolloni cilësinë e vetratave, izolimin e mureve të jashtme

Hidroizolim cilësor. E ndërsa flasim për kushtet e domosdoshme që duhet të plotësojë një shtëpi, padiskutim kemi në fokus edhe hidroizolimin, pasi lagështira është ndër elementët më të dëmshëm për shëndetin e pjestarëve të familjes. Sigurohuni që muret e jashtme, tubacionet e shkarkimit, tavanet, janë të hidroizoluar me cilësi dhe kanë garanci në vite.

3.Organizim funksional

Të pasurit e një shtëpie të mirë oganizuar, përkthehet në efiçencë dhe efektivitet në të jetuarin e përditshëm. Kujdesuni që ambienti për të cilin do të investoni të mos ketë kollona në qëndër të shtëpisë të cilat pengojnë në riorganizimin e saj. Ambientet të jenë të ndara qartësisht për t’u përshtatur me nevojat e familjes, por edhe të jenë të manovrueshme në një moment të dytë.

4.Parkimi në zonë

Parkmi eshte nje vlere e shtuar e prones. Kur nje klient potencial nis kërkimet për blerjen e një shtëpie, ai do te duhet te siguroj edhe nje vend parkim per makinen e tij. Idealja do të ishte qe shitja e prones te perfshije nje vend parkimi në të njëjtin objekt, por nëse nuk është e mundur, të paktën te kete zona përreth qe ofrojne një mundësi parkimi, dhe kjo duhet te permendet ne detajet e shitjes.

Nje tjeter alternative e nje blersi eshte te kerkoj per parkim ne shitje ose parkim me qera ne zonen ku do te bleje nje apartament.

5.Orientim drejt diellit

Është shumë e rëndesishme që shtëpia të jetë e orientuar drejt diellit, kjo jo vetëm për shkak të dritës që i ofron shtëpisë, gjë që e bën edhe më të bukur estetikisht dhe rrit frymën e optimizmit tek pjesëtarët e saj, por edhe sepse drita e diellit konsiderohet si një ndër elementët më të mirë të dezinfektimit natyral. Shtepit me orientim nga lindja, jug-lindja, dhe perendimi jane me te preferuarat, dhe jane nje vlere e shtuar.

6.Egzistenca e ballkonit

Të paturit një ballkon në shtëpi, është shumë e rëndësishme, kjo edhe sipas profesionistëve! Ballkoni në shtëpi ëshë i rëndësishëm jo vetëm sepse rrit në metra katror sipërfaqen e shtëpisë dhe të krijon idenë se ke një shtëpi të madhe, por edhe sepse të gjithë e kemi të nevojshme një hapësirë që të shërbejë si oaz çlodhjeje, ku mund të ulesh të lexosh diçka në ajër të freskët apo edhe të shijosh kafen ose çajin në shoqerinë e familjarëve!

7.Ajrosja dhe dritare normale

Ajrosja e shtëpisë është ndër elementët kryesor, ndaj specialistët këshillojnë dritare të përmasave normale në mënyrë që të hyjë dhe dalë ajri! Një shtëpi me dritare të vogla nuk është e këshillueshme, pasi aromërat e krijuara në ambient, per shembull aromërat e gatimeve etj, do të qëndrojnë në hapësirat e shtëpisë, duke e bërë qëndrim aspak të rehatshem!

Gjithashtu nje ballkon i madh eshte avantazh, sepse lejon ajrosjne e robave dhe lejon me shume qarkullim ajri.

8.Siguria ligjore

Dokumentacioni eshte shume i rendesishem, nje dokumentacion i rregullt tregon seriozitet, dhe siguri tek nje bleres potencial. Nje dokumentacion i pa kompletuar mund te lejoj hapsira per ulje cmimi.

Nese po shisni nje toke, potenciale per ndertim, pallat apo hotel, sigurohuni ta shisni me cmimim e duhur, duke vleresuar cmimin e siperfaqes per m2 dhe zonen. Per shembull zonat ne bregdet, si Lungomare ne Vlore, kane nje cmim me te larte se nje zone qe eshte ne brendesi te qytetit.

Nëse prona është në proces ndërtimi, zgjidhni me kujdes ndërtuesin, pasi siguria për përfundimin e saj është e para. Një shtëpi pa dokumentacionin përkatës, ju përjashton ju nga titulli “pronar” për të cilën ju keni investuar kursimet e jetës! Ndaj kujdes, duhet të keni parasysh se përpara se të vendosni ta blini pronën, ju duhet të pyesni nëse ka përfunduar apo jo procedura e nxjerrjes së çertifikatës së pronësisë!

9.Informohu për cmimet

Informohu se sa janë shitur pronat në atë zone 3 muajt e fundit Vlerësuesit e bankave për të vlerësuar një pronë përdorin metoden e krahasimit , që do të thotë sa është shitur në atë zonë , por duhet patur parasysh në këtë pikë dhe viti i ndërtimit të pallatit nëse është i ri apo i vjetër. Është rëndësishme që cmimi që i vendos pronës të ketë logjike dhe argumenta të duhur sepse blerësi duhet të kuptojë që ti si shitës e ke menduar këtë cmim dhe nuk e ke vendosur në mënyrë arbitrare.

10.Reklamo ne Homezone.al

Homezone.al do tju siguroje reklamen e prones tuaj falas, duke e reklamuar ate ne rrjetet sociale, dhe ne tregun internacional. Homezone.al ka vizita ne shume shtete te botes si Italia, Gjermania, Franca, Greqia. Nepermjet nje motori inteligjent, Homezone reklamon nje prone vetem tek bleres potencial, per shembull nese prona juaj vlen nga 70-80 mije euro, homezone do ti tregoj keto prona vetem nje bleresi te interesuar ne keto cmime. Homezone.al gjithashtu garanton cilesin e bleresit potencial, duke u mbrojtur nga mashtrimet. Homezone.al regjistron cdo kontakt per nje prone, dhe shume informacione, te cilat i ruan ne rastin kur keto te dhena duhen te vertetojne origjinalitetin e nje kontakti.